כחלק מהעבודה השוטפת שלי, אני חוקרת לא מעט נושאים ועוברת על לא מעט חומרים.
השבחת רווחיות, השקעות ועבודה עם סטרטאפים מחייבים אותי להיות ערה למגמות בשוק ולשים את האצבע על נושאים מעניינים.
בכל שבוע, אני כותבת כאן על נושאים שעצרו אותי ואת השותפים שלי בזירות השונות ומשתפת עם מי שסקרן כמוני.
תמיד שמחה לשמוע דעות נוספות וללמוד עוד, תרגישו חופשי לשלוח לחברים, ליצור איתי קשר ישירות בווצאפ וכמובן, לעקוב אחריי ברשתות החברתיות בזמן אמת.
והשבוע:
ריאלטי-סטרטאפ חדש: איך לבנות סטרטאפ ב-25K$ ותך שלושה חודשים להגיע למיליון דולר ARR?
נשים וגיוסי הון - אם את מנכ"לית של סטרטאפ, את חייבת לקרוא! יש לא מעט הטיות שם בחוץ, אבל גם דברים שאת יכולה לעשות מהצד שלך כדי להיות מודעת ולהיערך אליהן.
שובו של הביטקוין: תהליך ההסדרה החוקית של הביטקוין עוד דקה כבר באמריקה. כתבתי קצת על המשמעויות (בטוחה שיהיה לזה המשך), אבל אם אני עומדת היום בראש חברת סאאס, הבחינה של העניין מבחינת מודלי התמחור, לגמרי הייתה נכנסת לתוכנית העבודה שלי כבר בראשון בבוקר.
למה מייסדים רבים: איך אפשר לגשר על קונפליקטים ומה היו עושים מייסדים של חברות מוצלחות אם היו חוזרים בזמן לכל אותם סכסוכים?
קריאה מהנה וסופש רגוע!

ריאליטי-סטארטאפ: לפתוח סטרטאפ של מיליון דולר ב-90 יום
אם אתם בטוויטר, אולי שמתם לב למשהו קצת מטורף שקורה שם בחודש האחרון (ובתור חובבת ראליטי וסטרטאפים, היה לי כיף גדול לגלות אותו) - פרויקט Product-Market-Fit or Die.
מדובר בתוכנית ראליטי שמשודרת אונליין בשידור חי בעמוד ייעודי בטוויטר ואלו חוקי הפורמט:שלושה Dudes סגורים בדירה (הם קוראים לה Cage) שמצולמת 24/7 מסביב לשעון (לקשישים מביננו, שזוכרים את ימי הראילטי של MTV בתחילת הדרך, זה בדיוק כזה רק עם בחורים פחות חתיכים ועם מלא מסכים).
שלושת הבחורים התחייבו להישאר בכלוב במשך 90 יום.העבודה - לבנות סטרטאפ.
התקציב - 25 אלף דולר.
המטרה - הסטרטאפ הזה צריך להגיע בסיום התקופה למיליון דולר ARR (הכנסה חוזרת שנתית של מיליון דולר. וואו!).
העמוד לפרויקט בטוויטר רק בן חודש וקצת, אבל יש לו כבר מעל ל-16 אלף עוקבים ובראשו היזמים:
בלייק אנדרסון, 24, פילדלפיה, עשה כבר כמה מיליונים ממספר אפליקציות שבנה בעבר ( umex, calories tracker)
פטריק קלאוואי, פלורידה, בן 21, עבד בחנות מכולת רק כדי להבין שהוא בחיים לא רוצה לעבוד עבודה פיזית יותר, ומאז הוא חזק בענייני הוייב-קודינג.
את השלישי, הם גייסו במהלך התוכנית (לא קלטתי את השם, סליחה).בין לבין הם זוכים להייפ רציני, מבקרים אותם משקיעים די רציניים מהוואלי וטק-סלבס באים לעזור ולתת עצות טובות בשידור.
יש כאן אלמנט שאני ממש מחבבת של רתימת העגלה השיווקית ויצירת FOMO וקהל עוקבים רתום וספציפי עוד הרבה לפני שיש מוצר. לכן, הרעיון של לצלם את הכל בלייב לא פחות מגאוני בעיניי וגם מתכתב עם התקופה, כי אם אנשים מוכנים לראות אדם סופר עד מלאנת'לפים בשידור חי (היי מיסטר ביסט), למה שלא ירצו לראות איך נולד מוצר? הל, זה פי אלף יותר מעניין ועל הדרך אולי גם נלמד משהו! ויש כאן גם עוד קפיצה של התרבות הפופולארית שמקדמת אנשים לחשוב על הכיוון הזה של יזמות, כי הם יכולים לדמיין גם את עצמם שם, וזה לגמרי מרגש.
החבר'ה האלה מפתחים את "10X" - מוצר AI שאמור ללמד אתכם כל מה שתרצו, והפיתוח מתקדם בקצב מטורף (לא מתביישת לומר שאני גרופית שמסיימת איתם את היום כבר שבוע).חבר שלהם Baxate_carter@ שגם מצלם אותם, מעדכן בלייב בעמוד, ממליצה לעקוב גם אחריו ולראות את כל השטיקים ואיך זה קורה במציאות.
יפה לראות שכל התהליך הזה של ה-Customer Discover שמדבר עליו הגורו סטיבן בלנק (ואם לא מכירים, ממליצה כאן לקרוא מה זה ולמה זה חשוב לתהליך ה-PMF), קורה כאן בשיא הטבעיות וללא חיכוך מיותר שמבזבז זמן - לכל אורך הדרך, נעשות בדיקות מול קהל היעד שיושב ברשת החברתית - כל דבר שהם מרימים או שואלים, מקבל מיד פידבק בלייב, והמעורבות הזה יצרה להם קהילה קטנה של גיקים כמותם שעוזרים להם לקצר את הדרך של הפיתוח וגם לקרב אותם למאני-מזומני הרבה קודם.
כמה קודם?
ציוץ אחד ביום ההשקה הביא להכנסה של 30,000 דולר (לפי מה שהם מעידים).ברור שמעבר למוצר, זה פרויקט-תוכן מרשים ובטוח לא הכל נכון, אבל מול העיניים אנחנו רואים איך עושים דמו (לכו על Rotato הם ניסו כבר הכל והוא לקח), איך בונים סרטון שיווקי (קנבה שולטת!), איך מראיינים עוד אדם לצוות ועוד.זה ניסוי יזמי מרתק, ואני מתה לראות לאן זה ייקח.
מה הכי בולט פה?
שדה המשחקים הטקי/סטרטאפי נפתח לעוד ועוד אנשים, הגיל יורד בהתאמה וכך גם מה שצריך להביא מהבית (25 אלף דולר, חדר, חברים, מחשב ואינטרנט - לגמרי נגיש!).
לוחות הזמנים לעשות כל מיני דברים מתקצרים. ממש מתקצרים.
מוצר MVP שפעם בנינו בחודשים ארוכים, מוחלף כיום שלוש פעמים עד הצהריים - תהליך הדיוק משתפר ברמת הפיקסל והפונט. תחשבו שעעד לפני שנה וחצי, להגיע למיליון דולר ARR תוך שנה וחצי-שנתיים נחשב לממש מעולה, ואילו היום, יזמים מעיזים להתחייב שזה ייקח שלושה חודשים? טירוף!
למוצרים כאלו בניית קהילה הכרחית - למעשה, ככל שתאגדו סביבכם יותר אנשים שעושים את אותו הדבר ותדחפו אחד את השני עוד לפני פיתוח המוצר, כולם ירוויחו (בישראל אגב, יש לנו כמה קהילות כאלה, כולל את קהילת הבונים של Build•Ship•Grow של עידן המצוין. אם אתם מפתחים מוצרים דומים, תחברו לשם דחוף!)
מי צריך משקיעים לשלבים המוקדמים? אם תוך שלושה חודשים אפשר להגיע להכנסות משמעותיות של מיליון דולר ARR (ואפילו לרבע מזה), אין כבר חשיבות לכסף חיצוני שאמור לאפשר צמיחה מהירה כי הצמיחה מהירה גם ככה.
פומו ושוב פומו ושיווק מהיום הראשון - כשהחסם הטכנולוגי לא גבוה, השיווק ותשומת הלב הופכים להיות ממש עקרון מבדל. בניגוד לעצה של הלין-סטרטאפ לחכות עם השיווק, כדאי לבנות שיווק טוב כבר מהיום הראשון (WIZ אגב עשתה בדיוק את זה!).
יכול להיות שגיבורי התרבות שלנו ברשתות מתחלפים? לא עוד משפיעני האח הגדול המוחצנים, היפים והרועשים! מעתה, אסיאתיים צנומים ובחורים טובים ירושלים (או פילי), שמדברים מעט אבל עושים הרבה (זה גם מתחבר יופי עם הרצון של הדור הזה להתעשר מהר ולהתפרסם).
יש מצב ש-10X באמת יביא אותם להכנסות של מיליון דולר תוך שלושה חודשים, ומצד שני, אולי לא?
מתפללת חצי חצי לכל כיוון, וכוססת ציפורניים בינתיים.נשארו להם עוד חודשיים בערך, שימו שעונים!
אם רוצים גם לעקוב בלייב, לכו ל- https://x.com/pmfordie (וכן, תבואו סלחנים, הם מדי פעם עושים שטויות של צעירים אמריקאים בני עשרים. עצה שלי, אין מה לחפש שם בלילות).
גיוס הון בקרב יזמות - האתגרים ומה את יכולה לעשות
השבוע נפגשתי עם שתי מנכ”ליות לבניית אסטרטגיית הגיוס שלהן. בניגוד למה שרוב היזמים והיזמות חושבים, תהליך גיוס לא אמור להיות מנוהל אינטואיטיבית באמצעות כמה טלפונים, אלא מנוהל כמו מבצע צבאי ממוקד מטרה ומנוהל פרויקטלית. בקיצור, מעבר לאסטרטגיה, שתיהן ידעו לומר שזה לא עובד להן טוב, אבל לא ידעו למה.
כל אישה יזמת יודעת כמה זה קשה לגיס כסף לסטרטאפ שלה.
אובייקטיבית, גם לגברים זה קשה (במיוחד כעת ובמיוחד בתחילת הדרך), אבל, מספרית אנחנו רואים שנשים יזמות מגייסות בממוצע משמעותית סכומים נמוכים יותר בהשוואה ליזמים. בין 2018–2021, המימון החציוני לסטרטאפים בהנהגה נשית עמד על 1.17 מיליון דולר, לעומת 3 מיליון דולר לסטרטאפים בהנהגת גברים - פער של יותר מ-250% לטובת גיוסי הון של מנכ”לים גברים.
בישראל, רק 4.3% מסך ההון שגויס ע"י סטרטאפים (2021–2024) הופנה לחברות עם מנכ"ליות, למרות שנשים מובילות 10.6% מהחברות המוקמות (עם זאת, מצבנו מסתבר יותר טוב מהחברות היזמות שלנו באירופה, שם נשים יזמות בשנת 2023 הקימו 35% מהסטרטאפים, אך קיבלו רק 2.8% מההון).
אז מה את יכולה לעשות כדי לגייס הון טוב יותר אם את אישה יזמת?
טיפים ליזמת בתהליכי גיוס הון
השקיעי בבניית קשרים אישיים
בישראל, 85% ממנהלי קרנות ההון סיכון הם גברים וזה יכול להיות מוטה כי רשתות מימון נשענות לא מעט על קשרים אישיים וכולנו אוהבים להשקיע במי שדומה לנו.
מה את יכולה לעשות? להשקיע יותר בבניית מערכות יחסים גם עם יזמים אחרים שיכולים לחבר אותך לקרנות שהשקיעו בהם וגם עם קרנות. צריך פשוט לעבוד ברגליים ולהגיע פיזית לכמה שיותר פגישות, חוק המספרים הגדולים לגמרי עובד כאן.
שימי לב למספר הזה, מסתבר שרק 15% מהנשים המנכ”ליות מרגישות בנוח לעשות נטווריקנג. עם יד על הלב - האם את נופלת בסטטיסטיקה? ואם כן, מה את עושה כדי לשנות את זה?
שימי לב שכבר מהרגע שהחלטת שניהול סטרטאפ זה הכיוון שלך בחיים, את צריכה באופן פעיל לייצר רשת חברים חדשה שמחוברת להון. התנאים כרגע לטובתך כי עולם ההון סיכון הישראלי עבר שינוי בשנים האחרונות ונהיה הרבה יותר נגיש. בנוסף, רוב הקרנות הטובות מבינות את הפוטנציאל ורוצות להשקיע בנשים (בעלות חברה טובה כמובן). זה אומר שרבים מהם פתוחים להכיר אותך - חפשי את מנהלי הדיל-פלואו של הקרנות והפגשי עם כל מי שבעניין.
אם את בשלב של גיוס ואין לך לפחות שתי פגישות יומיות כאלו ביומן, את לא בכיוון הנכון.
בדקי אם התחום בו את עוסקת בר השקעה בישראל
רוב המשקיעים בישראל מעדיפים להשקיע בחברות תוכנה B2B. אבל, רוב הנשים בישראל ממנכ”לות חברות מתחומי מדעי החיים, מדיה, קליימטק, איקומרס (ראי תמונה למעלה). אם את פעולת בעולמות האלה, מקורות המימון שלך בישראל מלכתחילה מצומצמים יותר (ומצד שני, יש לך שם כנראה פחות תחרות). אם את לא מצליחה לגייס בישראל תקופה, צאי לחפש מקורות מימון בחו”ל או מענקי פיתוח גלובליים (יש פה אחד בסוף).
שני את שיחת הגיוס מדיון לגבי הסיכון לדיון העוסק בסיכוי
לרוב המשקיעים הגברים שאת פוגשת (בארץ ובעולם) יהיו הטיות מגדריות בהערכת פוטנציאל שלך ושל העסק שלך - רוב השאלות שתישאלי בפגישה הראשונה יהיו שאלות "מניעתיות" - שאלות שהפוקוס בהן יהיה על סיכונים והגנה.
אם נקלעת לשיחה כזאת, המטרה שלך היא להעביר את התשובות שלך כמה שיותר מהר לשאלות אחרות שתשאלי בחדר במקום - שאלות "מקדמות" - השאלות שנוטים לשאול יותר יזמים גברים.
שאלות מקדמות נותנות עדיפות בשיחה על צמיחה והזדמנויות. מחקר שנערך בהרווארד ב-2018 בדק בדיוק את השאלה הזו, והראה ש"תשובות מקדמות” מגדילות את הסיכוי לגיוס פי 7.
שני את הדיון לשאלות ותשובות מקדמות.
שני את השיחה מדיון על העבר שלך לדיון לגבי הפוטנציאל שלך
משום מה, כולנו (גם נשים) מעריכים נשים לפי הישגים קודמים, בעוד גברים מוערכים לפי פוטנציאל עתידי. למה זה? כנראה שקשה לנו “לקנות” חלום שמציגה אישה, ללא קבלות מהעבר, אדם נוימן לצורך העניין, לא היה מגייס על סמך החזון שלו אילו היה אישה.
מה כדאי לעשות? לדאוג למיתוג אישי ממש חזק ברשתות החברתיות שמציג אותך כמנהיגה שפותרת שאלות גדולות, מומחית בתחום שלך עם רקורד מרשים שמופיעה על במות ובמדיה כבעלת סמכות.
היי מודעת להבדלים בסגנון הגשת הבקשות למימון חיצוני
דוח של רשות החדשנות מ-2022 בדק את מצב נשים בעולם היזמות הישראלי ונושא בקשות המימון החיצוני ממש בולט. דעי לך שאם את יזמת, את כנראה נוטה לבקש בחדרי הישיבות סכומים קטנים יותר מיזמים גברים (אנחנו עושות את זה גם כשכירות וגם כעצמאיות וזו הטיה ידועה של נשים לחשוב שהן ראויות לפחות).
בקשת סכום נמוך יותר ממנכ”ל גבר אולי יכולה להגביר את הסיכוי שלך לקבל מימון אבל, זה בהמשך יגביל את אפשרות הצמיחה של החברה וישלח אותך לגיוס מוקדם ממה שהיית יכולה.
אני רואה יותר מדי מנכ”ליות שעסוקות סביב השעון בגיוסי הון, גם אם הרגע סיימו לגייס ומנכ"לית שעסוקה בגיוס, לא יכולה להיות פנויה לצמיחה. את צריכה יותר כסף כדי שתוכלי להצליח בסקייל לתקופה ממושכת יותר.
גייסי יותר!
כמה יותר?
בקשי מימון חיצוני של לפחות שלושים אחוז יותר ממה שחשבת!
חיקרי כל הזמן איפה יש מימון חיצוני עבורך
אנחנו רואים שדווקא במדינות בהן מבחינה פורמלית מעמידים תוכניות מיוחדות לנשים, הן ניגשות פחות לקבלת מימון חיצוני. הסיבה המרכזית - חוסר ידע לגבי צורות מימון אפשריות, חוסר ידע לגבי צורות הפנייה ובאופן כללי, חוסר הבנה איפה נמצא הכסף.
חפשי מימון חיצוני בצורות שונות וחקרי לגבי כל אחת מהן - חוץ מאנג’לים וקרנות הון סיכון, יש בחוץ קרנות משפחתיות, רשויות (כמו רשות החדשנות, אקסלרטורים עירוניים), הלוואות מהבנק, תוכניות ייעודיות לנשים, תכניות גלובליות לתחום העיסוק של הסטרטאפ, תוכניות של האו”ם ועוד.
הנה למשל תוכנית מעולה שכדאי לבדוק:
תוכנית הורייזן האירופאית (Horizon Europe) היא תוכנית שמשום מה נשים לא ממש מכירות וחבל. התוכנית פעילה מאוד בישראל והשקיעה מעל 1.1 מיליארד אירו בחברות וחוקרים ישראלים בין 2021-2024. כאן תוכלי לבדוק במי השקיעו ואם החברה שלך עוסקת בתחומים דומים, אני ממליצה להגיש מועמדות למענק ולחפש עוד כאלו בעולם.
בהצלחה!
האם ארה”ב תהפוך לבירת הקריפטו של העולם?
טראמפ לא מבזבז זמן ומיישם את כל התוכניות הגדולות של התורמים שלו, ועכשיו - מדיניות חדשה ומעניינת בנוגע למטבעות הביטקוין וההצהרה ש”ארה”ב תהפוך לבירת הקריפטו של העולם”.
בתחילת החודש, חתם הנשיא על צו להקמת רזרבה אסטרטגית של ביטקוין, שתכלול גם מטבעות דיגיטליים אחרים כמו Ethereum, XRP, Solana, ו-Cardano. מטרת הצו היא ריכוז נכסים דיגיטליים שנתפסו ע"י הממשל (כ-207,000 ביטקוין בשווי 17 מיליארד דולר נכון למרץ 2025) תחת פיקוח משרד האוצר.
בעקבות הצו, מקודמות שתי הצעות חוק: הצעת הסנאט הראשונה (BITCOIN Act 2025) שמחייבת את הממשל לרכוש 1 מיליון ביטקוין (5% מההיצע הכולל) תוך 5 שנים, בתקציב של עד 6 מיליארד דולר לשנה ממימון הפדרל ריזרב. הרזרבה תוחזק ל-20 שנה לפחות, עם אפשרות מכירה מוגבלת (10% לכל היותר biennially).
ההצעה השנייה, הצעת בית הנבחרים מעגנת את הצו הנשיאותי בחוק ללא חובת רכישה נוספת, ומתמקדת בניהול הנכסים הקיימים.
הצעת הסנאט השאפתנית עשויה לעבור בגרסה מתונה יותר (לאחר התנגדויות צפויות של הדמוקרטים בשל הסיכון הפיננסי), עם רכישות הדרגתיות, ואילו הצעת בית הנבחרים, המצומצמת יותר, עשויה לעבור בקלות ולהיות פשרה מקובלת. כך או אחרת, המהלכים הללו ימסדו את הביטקוין כחלק חוקי במערכת הפיננסית האמריקאית וזו חדשה מרעישה מבחינה פיננסית ומסחרית.
זה בעצם אומר שארה”ב מאותתת לעולם על מתן לגיטימציה גלובלית ומקבעת את הביטקוין כנכס אסטרטגי הדומה לזהב, עם פוטנציאל לייצוב כלכלי ארוך טווח. לפי VanEck, רזרבה של 1 מיליון ביטקוין עשויה להגיע לשווי 21 טריליון דולר עד 2049.
ואיך אפשר טראמפ בלי מאסק? הלוחש לנשיא הודיע כי כי טסלה תחדש קבלת ביטקוין כתשלום לגיטימי שניתן להמיר לדולרים, ברגע ש-50% מכריית הביטקוין תעשה באנרגיות מתחדשות.
כבר משנת 2021, טסלה משתמשת בתוכנה פנימית לעיבוד תשלומי ביטקוין (אך ללא המרה לדולר) והיא צפויה להיות הסנונית הראשונה שתחזק את מעמד המטבע כאמצעי תשלום לגיטימי בחברות מסחריות.
מה עלול לקרות בעקבות ההסדרה?
השפעה על שוק הקריפטו תהיה בעליית מחירים - אם תהיינה רכישות ממשלתיות מסיביות ייווצר ביקוש גבוה, שגם עלול לגרום לתנודתיות קצרת טווח (וגם לחשש גובר מאינפלציה והשפה על שוק המניות).
בנקים אמריקאים יידרשו להתאים מדיניות להפקדות ומשיכות של קריפטו ולאזן בין פיקוח רגולטורי לעידוד החדשנות (בדומה אגב למה שקורה בישראל עם תיקוני צו הלבנת הון).
אחרי הבנקים האמריקאים, בנקים בעולם צפויים ליישר קו.
יותר ויותר חברות מסחריות עשויות להרחיב קבלת ביטקוין כתשלום, במיוחד אם יוסדרו תקני אנרגיה ירוקה לכרייה
צפויה פריחה בתחום האנרגיות הירוקות המשמשות לכרייה.
חברות מונעות טכנולוגיות תהיינה כנראה הראשונות לאמץ את אפשרות התשלום הזו, אם הייתי מנהלת חברת SaaS, הייתי בראשון בבוקר בודקת מה המשמעויות עבורי להוספת מודל תשלום נוסף למערכות.
מה לגבי שימוש המוני? למרות השינוי במעמד המוסדי הצפוי, הביטקוין עדיין מוגדר כנכס תנודתי וזה יהיה חסם מרכזי לאימוץ נרחב. מי כן יאמץ? מי שכבר מחזיק במטבעות ומאמצי חדשנות (עבורם אגב, יש כאן בשורה שיווקית אמיתית).
מה עם כל מי שקנה קריפטו כדי לעקוף את הממסד ולא להופיע ברישומים? טוב, הימים האלו כנראה חלפו, ממש בקרוב, האח הגדול יצפה גם על הכספים שלך חבר!
קונפליקטים בקרב קו-פאונדרים ואיך אפשר לפתור אותם?
השותפים ב-Y Combinator שהיו פעם יזמים בעצמם, יושבים לשיחה פתוחה, מעלים את כל הרפש שהיה בינם לבין השותפים המייסדים בסטרטאפים שלהם וחופרים עמוק להבין יותר מה היה שם.
זו שיחה כנה ומרעננת, על למה אנחנו רבים עם השותפים שלנו?
למה הכל כל כך רגיש בוויכוחים עם שותפים ועל מה זה יושב?
ואיך בדיעבד היו פועלים היום בקונפליקטים שהיו להם בעבר?
לא כל כך מדברים על זה, אבל לא מעט סטרטאפים נסגרים בגלל חילוקי דעות (שלא לדבר על ברוגז ושנאה של ממש) בין השותפים המייסדים.
כשהם מגיעים אליי, זה כמעט תמיד מאוחר מדי ועיקר העיסוק שלנו הוא בהפרדת הכוחות בדרך שלא תהרוג את החברה (והמוצר והעובדים..) וזה תמיד חבל לראות איך רעיונות ומימוש מעולים נופלים על הדבר המורכב הזה שנקרא מערכות יחסים.
צריך לזכור שהחיכוך היומיומי עם השותפים הוא נורמלי, כי בחרת לצאת לדרך הזה עם אנשים משוגעים לדבר, בדיוק כמוך, אם לא יותר ואנשים שהדבר בנפשם, מוכנים לעשות הרבה דברים. לכן, כדאי לנהל שיחה פתוחה על הדברים כבר היום, דווקא בזמן שהיחסים טובים- בעיקר כי היום יהיה קל יותר לשרטט גבולות גזרה ולהחליט על סגנון תקשורת במצבי קונפליקט.
ממליצה להאזין לפרק הזה ביחד עם השותפים/ות למסע ולהחליט מראש איך פותרים מצבים בעייתיים וגם לזכור שכולנו עוברים שם, השאלה היא נצא מן העבר השני.
Comments